היתוש הוא מעופף שאנו פוגשים באופן תדיר, בייחוד בקיץ הישראלי, כאשר נעקצים וזוכים ממנו לסימנים על העור, אדמומיים ומגרדים. הדברה מקצועית ויעילה תקטין את התופעה.
הקץ לגירודים. די ליתושים
היתושים הם מעופפים שאנו פוגשים על בסיס יומי בייחוד בימי הקיץ החמים - גם כאשר אנחנו שומעים את הזמזומים הבלתי פוסקים שלהם, וגם כשנעקצים ומתגרדים ללא הרף בעקבות העקיצות.
חברתנו, אלעד הדברה וגינון, מציעה שירותי הדברה מקצועית ליתושים כדי לעבור קיץ נעים עם פחות גירודים.
40 מיני יתושים בישראל
היתושים הינם חרקים מעופפים מסדרת הזבובאים. מבנה הגוף שלהם צר וארוך, וכולל חדק ארוך אשר באמצעותו הם ניזונים. בישראל קיימים כ-40 מינים של יתושים. הנפוצים שבהם הינם יתוש הבית, אנופלס ואדס.
יתוש הבית, כשמו, שוהה בעיקר בתוך הבתים, והוא זה אשר עוקץ את בני האדם בזמן שהם ישנים, ואז קמים מהמיטה עם סימנים או תחושת גירוד באזורים החשופים בהם נעקצו. יתוש הבית, שפעיל בעיקר בלילה, מעדיף מקווי מים "מלוכלכים", כאלה שעשירים בחומרים אורגניים, כגון מי שפכים, ביוב, או מרתפים מוצפים.
יתוש האנופלס, שמוכר משנותיה הראשונות של המדינה, כשהדביק באמצעות עקיצותיו את המתיישבים במלריה, פעיל אף הוא בלילה. לעומת יתוש הבית, הוא מעדיף מקווי מים גדולים ונקיים. האדס הינו יתוש שפעיל בעיקר ביום, ומצוי בקרבת שילוב של צמחיה ומים, או כלים ומים, כגון במקווי מים קטנטנים, תחתיות עציצים, צמיגים עם צמחים, צמחי מים ועוד.
תרגיל העוקץ של היתושה
מחזור החיים של היתושים כולל ארבעה שלבים: ביצים, זחלים, גלמים ויתוש בוגר. היתושים מתרבים כאשר הנקבה מטילה את ביציה בתוך מאגרי מים עומדים או מעוטי זרימה. הזחל בוקע מהביצה וחי במים, מתפתח והופך לגולם. השלב הבא הוא שלב הגיחה בו הגולם הופך ליתוש פעיל עם כנפיים, שמאפשרות לו את התנועה המהירה ממקום למקום. בשלב זה עוברים היתושים "דירה", מחיים במים לחיים על היבשה.
כפי שכבר ידוע בשנים האחרונות, מי שעוקצת היא נקבת היתוש. נקבת היתוש נוקטת בפעולת העקיצה במטרה למצוץ דם. היא שולחת את ה"חדק" הצר והארוך שלה לעבר עורו של הנעקץ, עוקצת ומוצצת דם כדי להזין את עצמה. בזמן העקיצה, מועבר חומר מונע קרישת דם למקום העקיצה וכתוצאה מכך האזור תופח והופך לאדמומי לרוב במהירות לאחר דקות, או לאחר מספר שעות. בעקבות תגובת החומר על העור העקיצה יכולה לגרד ממספר דקות ועד ימים.
עקיצה מגרדת, מסוכנת ואפילו ממיתה
מעל למיליון אנשים בשנה מתים בעולם ממחלות המועברות על ידי עקיצות היתוש מוצץ הדם, ולכן הוא נחשב לבעל חיים מסוכן וממית. רשויות בכל העולם, במיוחד באזורים המועדים לפורענות, נוקטות בפעולת מנע למיגור התרבותם ומחייתם של היתושים, למשל בייבוש ביצות. בישראל בעשרות השנים האחרונות לא קיימת סכנה כזאת.
יתוש האנופלס מעביר בעיקר את מחלת המלריה, שעוברת באמצעות טפיל חד תאי שמתפתח בגוף היתוש ומועבר לאדם. בשנות השישים וההתיישבות הדבר היה נפוץ מאוד בישראל, עד לייבוש הביצות. מאז שנות השישים לא דווח על העברת מלריה בישראל באמצעות יתוש. גם לגבי האדס, שמעביר מחלות שונות ולא נעימות, לא דווח בשנים האחרונות על הדבקה בישראל.
יתוש הבית, מלבד עקיצותיו הטורדניות, יכול להעביר לבני האדם את קדחת מערב הנילוס, מחלה עם סימפטומים דומים לשפעת, לא נעימה אך נחשבת לקלה. שיאה מתרחש בחודשים אוגוסט עד נובמבר.
גם כשהם לא מעבירים מחלות - כל מי ששומע את זמזום היתוש המטריד בלילה, או שחווה עקיצות של יתוש יודע שנוכחותם לא נעימה ושרצוי להיפרד מהם.
מדבירים יתושים בשטחים הציבוריים ובבתים
אז איך דואגים לסביבה נקייה מיתושים? אם החלטתם לשים קץ למכת היתושים חשוב להזעיק הדברה מקצועית ומורשית שתדאג לכך. חברת אלעד הדברה וגינון מציעה הדברה מקצועית, עם חומרים ידידותיים לסביבה ובעלי רעילות נמוכה.
המדביר פועל עם חומרים מורשים ומוכרים ופועל נגד השלבים הבוגרים של היתושים. במקביל, הוא גם עוסק באיתור בתי גידול ודגירה אפשריים של יתושים בשלבי הזחל והגולם, מהם עלולים להגיח בכל רגע יתושים חדשים. הוא דואג להדביר גם אותם.
במקביל לעבודת המדביר שעובד לפי תוכנית מסודרת ברמה האישית והביתית, חשוב שגם הרשות המקומית תדאג למיגור היתושים באזורים הציבוריים להבטחת השקט מעקיצות וזמזומים.