הנחש הינו זוחל המסוגל להכיש רעל ארסי שעלול להיות קטלני. נתקלתם בנחש? קראו ללוכד נחשים מורשה שידאג לסלקו מסביבת אנשים ובעלי חיים.
נחשו מי הגיע? מרחיקים נחשים מסביבת אנשים
נחש הינו הזוחל הידוע ביותר בקרב בעלי החיים. מדובר בבעל חיים שפחות מומלץ לפגוש במתחם סגור או בטבע, מחשש להכשה, שעלולה להיות מסכנת חיים.
כאשר נתקלים בנחש יש להזמין באופן מיידי לוכד נחשים מוסמך בעל תעודה, שידאג להרחיקו מאזורי מגורים ובני אדם.
מכישים וחונקים
עורו של הנחש חלק ועטוי קשקשים, והוא נוהג להשיל אותו מספר פעמים במהלך חייו. הנחשים מתפתלים ומתקדמים בזכות מערכת שרירים חזקה וחוליות רבות. הם ניחנו בחוש ריח מפותח. חושי הראיה והשמיעה חלשים אצלם. בעונת הזיווג משחררת הנחשה פרומונים. הזכרים מתלפפים סביבה, ואחד מהם מפרה אותה. היא מטילה 2-100 ביצים, תלוי בזן.
הנחשים הינם אוכלי בשר הניזונים מטרף חי. הקטנים מהם ניזונים מחרקים, והגדולים יותר ניזונים גם ממכרסמים. ישנם נחשי ענק שיכולים לטרוף חזירים ואפילו תנינים.
לנחשים אין מערכת לעיסה. הם טורפים את הטרף שלהם בשלמותו - הם פורקים לסתות לפעירת פה גדול, ולאחר הבליעה מוחצים את הטרף בתוך גופם.
את הציד מבצעים הנחשים בשני אופנים – הנחשים שאינם ארסיים משתמשים בחנק להמתת הטרף. הנחשים הארסיים מבצעים הכשה להמתה בעזרת ארס. מטרת הארס, החודר לגוף דרך נשיכה, היא לשתק את הקורבן והטרף תוך פגיעה באיברים חיוניים.
הארס שמבצע הרס
רוב הנחשים בישראל אינם ארסיים. עם זאת, ישנם כמה מינים ארסיים, בהם: צפע, אכן, אפעה, פתן, שפיפון ועוד. המין בעל הארס הקטלני ביותר הוא שרף עין גדי, שאין נסיוב נגד הארס שלו.
מדי שנה מתרחשים בארץ 200-300 מקרי הכשה של בני אדם, ומספר דומה של הכשת בעלי חיים. 95 אחוז הן הכשות של צפע מצוי (הארסי). ההכשות מתרחשות בעיקר בעונה החמה, בה פעילות הנחשים יותר גדולה, בחודשים אפריל-ספטמבר.
הכשת נחש ארסי הינה מסוכנת ביותר ועלולה לגרום למוות. במידה ומישהו הוכש בסביבתכם, מומלץ לדאוג שישמור את גופו במצב סטטי של רגיעה – למניעת התפשטות הארס, ולהבהילו במיידי לבית החולים.
לרוב, ההיתקלות בנחשים הינה בשטחים פתוחים, בעת טיולים. אך גם באזורים אורבניים ניתן לעיתים לראות אותם. בשטחים פתוחים, יש לנקוט בזהירות בעת הזזת סלעים ואבנים גדולות, וגם לשים לב כאשר מתהלכים בקרבת צמחיה סבוכה, בעיקר בחושך.
שלום לנחשים
אם נתקלתם בנחש, בשום אופן אין לנסות לתפוס אותו – הוא עלול להיות מסוכן! וגם אין להרוג אותו. יש לקרוא במיידי ללוכד נחשים מקצועי שעבר אישור והסכמה של רשות הטבע והגנים.
הנחש הינה חיה מוגנת בכל מקום בו היא נמצאת, גם אם מדובר בבית פרטי, ולכן חל איסור לפגוע בה או להרוג אותה. לוכדי הנחשים אינם הורגים, אלא משחררים את הנחשים במרחק מאזורי בני אדם, באישור ובהיתר של רשות הטבע והגנים
צעדים להקטנת הסיכוי למציאת נחשים בסביבת מבנים:
- הקטנת כמויות המזון בסביבה (תפחית הימצאות מכרסמים המשמשים מזון לנחשים)
- דאגה לשטחים חשופים ולמניעת מקומות מסתור
- מניעת מקורות מים
- פינוי גזם, גרוטאות, שיחים ומטפסים
- איטום פתחים וסדקים במבנה