הפרעוש הוא חרק זעיר בעל גלגול מלא ( בעל שלב גולם ) המוצץ דם ומהווה מטרד חמור לבני אדם ולבעלי חיים , להופעתו יש קשר ישר לבעלי חיים אחרים בעיקר כלבים חתולים וחולדות המשמשים לו כפונדקאי למציצת דם והתפתחות , הפרעוש יכול להעביר מחלות בעת המציצה והעקיצה .
מה הנזקים הנגרמים ע"י הפרעוש
העברת מחלות – הפרעוש לשם תהליך התפתחותו ( ניזון מדם ) עובר במהלך חייו מספר פונדקאים שונים במעבר משלב לשלב (כלבים , חתולים , מכרסמים), כאשר הוא מוצץ דם הוא נחשף למיליוני חיידקיים שיכולים לעבור לאדם בעת העקיצה ולגרום להתפתחות מחלות שונות לדוגמה דבר (מחלה קשה שגרמה למוות של מילוני אנשים באירופה במאה הקודמת , פחות נפוצה היום).
עקיצה – עקיצת הפרעוש לא נעימה ועלולה לגרד מספר ימים , העקיצה בכלבים יכולה לגרום לדלקת , אלרגיות , התעבות והתקרחות העור .
אנמיה בעלי חיים – יכולה להתפתח עקב נגיעות מאסבית ומציצת דם חריפה אצל בעלי ואף לגרום למוות בגורים או בבעלי חיים מבוגרים .
אלוף אולימפי בקפיצה:
הפרעוש הינו חרק בעל תכונות פיזיות מרתקות ומבנה גוף יחודי אשר מקנה יכולות טפילות מצוינת , הוא מצויד ברגלים אחוריות חזקות המאפשרות לו לקפוץ לגובה של עד כ20 ס"מ ולמרחק אופקי של כ 33 ס"מ , כך למעשה הוא עורב על ענפים או עלים בגינה בסבלנות וכאשר הוא מבחין בפונדקאי אופציונל כמו הכלב החביב שיש לנו בבית , הוא מזנק עליו ומיד נתפס על עורו ובשלב מאחור יותר מתחיל במציצת הדם.
בנוסף להיותו אלוף אולמפי הוא בעל ארז כלים רחב המסייע לו במשימת איתור הפונדקאי ובאמצעות חום , זרמי אוויר , פליטת co2 , ווברציות הוא מזהה את הפונדקאי ובכך משלים את המשימה .
התפתחות הפרעוש ומחזור חייו:
משך התפתחות הפרעוש כמו שאר החרקים תלויה בטמפרטורה לחות ומזון , בתנאי חום ומזון טובים התפתחות יכולה לקחת כחודש ימים מביצה לבוגר לעומת זאת בטמפרטורה נמוכה כמו בחורף ההתפתחות יכולה לקחת מס' חודשים רבים , נקבת הפרעוש מסוגלת להטיל מאות ביצים במהלך חייה בתנאים טובים ( 30-40 ביצים במטל אחד ), הביצים אותן מטילה הפרעושה הן לבנות וזהירות כך שממש קשה להבחין בהן , מיד לאחר ההטלה הן נופלות לקרקע .
הזחלים אשר יבקעו מן הביצה הם לבנים וזערים , מסתתרים מן האור וניזונים מחומרים אורגניים המצוים בקרקע ומהפרשות הפרעושים הבוגרים , בבית בדר"כ ימצאו באזור המרבץ של בעלי החיים ואילו בחוץ בשכבת הקרקע העליונה .
הפרעוש הבוגר צבעו אדום שחור , גודלו כ 1-3 מ"מ , חסר כנפיים ופחוס באופן לאטרלי ( צדדי ) , בעלי חדק המותאם לדקירה ומציצה , הפרעושים הבוגרים ניזונים אך ורק מדם והם אינם מוגבלים לפונדקאי אחד , הפרעוש מסוגל לצום מס' חודשיים רב בהעדר פונדקאי בסביבה , נתון מעניין נוסף וחשוב להליך ההדברה פרעוש הבוגר מהווה רק 5 % מאוכלוסיית הפרעושים
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=Q5Wb2kQfkqE[/embedyt]
אז מה עושים ?
מרגישים עקיצות באזור הרגליים ,אתם בתקופה חמה , יש בקרבתם חיות מחמד , סביר להניח שזה פרעוש , התייעצו עם מדביר מוסמך שידע לאבחן את הבעיה ולטפל בה בהתאם , הדברה וטיפול בפרעושים חייב להיעשות בחומרים מתאימים בעלי שארתיות גבוהה כך שיכלו לקטול את כל האוכלוסייה ולא רק את הפריטים הבוגרים .